Zonnebloemen: Zaadjes van opa

zonnebloemen: zaadjes van opa www.ikzegniets.nlMijn kleinkind is helemaal geobsedeerd door zonnebloemen.

Mijn kleindochter van 7 heeft van haar andere opa een zakje met zonnebloemzaadjes gekregen. Hij had haar verteld haar dat dit toch wel een heel erg groot cadeau was, want wat hij gegeven had waren eigenlijk wel meer dan 100 hele grote zonnebloemen. Je moest alleen een tijdje heel goed verzorgen. Beetje water geven en zo…

Als werkloze belegger sloegen mijn gedachten op hol. Eén plant geeft 100 nieuwe plantjes. Dat is geen rendement van een zielige 2,5 procent op een spaarrekening, of zoals in mijn geval, een fors verlies op de beursvloer, maar van een rendement 10.000 procent! En dat allemaal zonder noemenswaardige investering. De hebberigheid sloeg toe. Even verder rekenend; Als je nou al die zaadjes bewaar en ook weer poot, dan zouden aan het eind van het 2de jaar het aantal plantjes van 100 tot 10.000 stuks zijn toegenomen. En aan het eind van het derde jaar tot 1.000.000 stuks! Hoeveel zou één zonnebloem waard zijn? Volgens mij moet je bij de bloemist er, in bepaalde tijden van het jaar, zomaar een Euro per stuk voor betalen! Je zou in één klap miljonair zijn. Niks geen staatsloterij. Gewoon altijd prijs.

Stel, we gaan nog een stap verder; als we nou eens geen zonnebloemen kiezen maar hennepplantjes… Ik werd helemaal high van het idee alleen al. Ik sliep er niet van. Ik zag het goud al gloren aan de horizon! Ik had de nieuwe woning met bijpassende luxe keuken in mijn gedachten al uitgezocht.

Toen ik ’s ochtends wakker werd drong tot mij door dat het niet allemaal winst is natuurlijk. Met het oogsten moet je natuurlijk wel een extra mannetje meenemen en moet je ook wel wat hulp hebben met het oproken, maar daar moet je toch wel een paar euries van over kunnen houden of zie ik het nou verkeerd?