Poeptekort dreigt voor het Zuid-Afrikaans Rioolborsje
Poeptekort voor het Zuid-Afrikaans Rioolborsje. De uitwerpselen liggen hier niet meer voor het oprapen. Biologen en entomologen als Harry de Knotter zitten met de handen in het haar.
Uitsterven dreigt voor het Zuid-Afrikaans Rioolborsje, een uiterst zeldzaam, naast verwant familielid van de overbekende en alom geprezen Europese strontvlieg.
Er zijn meer kapers op de kust, het Rioolborsje wordt verdrongen door onder andere de gewone mestkever en de kakkerlak.
Deze zijn vanuit het Europese vasteland destijds via de uitwerpselen van missionarissen in de kringloop terecht gekomen en verdringen thans massaal de inheemse soorten; een drama voor bewonderaars van niet alleen het Rioolborsje; ook de Vlaaivlieger, de Kakkropper, de Gele Gorgelaar en de Aarsvlinder worden met uitsterven bedreigd.
De enige inheemse soorten die het nog goed blijven doen zijn de geduldige Keniaanse Sterrenwachter en de van oorsprong pro-actieve Angolese Endelsluiper.
“Het enige wat we kunnen doen is elke drol koesteren en opbaren in het paringsgebied van het Rioolborsje, wij zijn hier met 4 entomologen dag en nacht druk aan het bouten maar we komen poep tekort. Door de klimaatverandering is elke drol hier binnen 3 minuten zo hard als een zwerfkei en dat is funest voor deze exoten die een bepaalde zachte consistentie nodig hebben om het te kunnen verteren.”