Wedstrijd plassen - ikzegniets.nl

Plassen

Tegenwoordig riskeer je een fikse boete als je op de verkeerde plek plas.Doe je dat daar in tegen in sportverband dan kun je daarmee aanzien en nationale roem vergaren. Met name in het Oosten van het land is de Nationale Plassport een groot.
Veel plaatsen hebben een eigen afdeling die onder de hoede van de KNPB (Koninklijke Nederlandse Plas Bond) valt. De sport is vooral in een stroomversnelling gekomen door de goede Internationale resultaten van onze Ver-Plassers John van Doetinghem en Sjaak Handvol- beide 22 jaar oud, met persoonlijke records van respectievelijk 1,03 minuut op de 200 centimeter en 1,56 op de 100 centimeter.

Klo van Wijk, wegens prostaat problemen sowieso zeer geïnteresseerd in het plassen, brengt deze sport in beeld middels een exclusief interview met de vader van onze Nationaal Plaskampioen: Sjaak Handvol.

Van een bal was hij allergisch

Nou mijn vrouw en ik vonden, als opvoeders van onze zoon, dat hij niet de hele dag achter de computer moest zitten, maar iets met sport moest doen. Van een bal was hij allergisch, dus voetballen was niets voor hem, en judo was ook niet echt zijn ding. Nu bleek zijn vriendje John (van Doetinghem) op de plaatselijke Plas-vereniging behoorlijk leuk mee te kunnen komen. En terwijl andere jongens voetbal speelden, deden zij hun wedstrijdje Ver-Plassen of Boogje Plassen.

Ik ben samen een keer met hem op woensdagmiddag naar de training van onze plaatselijke Plas-Vereniging “PV de Stormvloed” gegaan. Hij zag al gelijk wat vriendjes, dus het ijs was al snel gebroken. Wel vond ik dat ze al heel snel voor een bepaald onderdeel moesten kiezen. Uiteindelijk heb ik hem ingeschreven voor het onderdeel Ver-Plassen. Later kan hij altijd nog overstappen op het onderdeel Hoog-Plassen of het koningsnummer het Liters-Plassen.

  • Bij het onderdeel Ver-Plassen gaat het er om wie de langste tijd – onafgebroken – een bepaalde afstand kan plassen. Hier wordt dus met de stopwatch de prestatie gemeten. De afstanden zijn 100 centimeter, 200 centimeter en de 300 centimeter.
  • Bij het onderdeel Hoog-Plassen moet zo hoog mogelijk op een droge plank geplast worden. De deelnemer moet daarbij achter de streep blijven staan. De afstand tot de plank is 180 centimeter. De hoogte wordt nu nog met de hand in millimeters gemeten, maar binnenkort krijgen we een elektronische wedstrijdplank direct aangesloten op de iPad.
  • Bij het Liters-Plassen moet de deelnemer een wedstrijdfles met maataanduiding zo ver mogelijk vullen. Hierbij gaat het puur om de liters. Niet om het gewicht.

Op zich lijkt het allemaal niet zo spannend, maar er komt veel bij kijken. Je wordt namelijk vrij snel gediskwalificeerd bij een te vroegtijdige of een te late start. De scheidsrechter wordt hierbij bijgestaan door officials die met een stopwatch controleren of de sporter binnen de toegestane tijd de wedstrijd begint. Na het startschot krijgt je één minuut om te beginnen. De tijd gaat in vanaf de eerste druppel. Veel sporters kunnen door de zenuwen niet plassen. Vooral niet bij grote wedstrijden als een hele tribune zit mee te kijken. Het komt er vooral op neer, de zenuwen in bedwang te houden, niet te snel van start gaan en vooral niet nadruppelen. Dat is gelijk het verschil tussen de goede sporters en de top. Toppers twijfelen niet. Die Plassen gewoon.

Boven de 25 jaar ben je voor het Hoog- en Ver-Plassen eigenlijk wel afgeschreven

Het Liters-Plassen wordt vooral beoefend oudere sporters. Boven de 25 jaar ben je voor het Hoog- en Ver-Plassen eigenlijk wel afgeschreven. Bij mannen neemt het vermogen om Hoog- of Ver-Plassen al snel af. Met een goede training kun je best nog wel een tijd goed meekomen, maar de top zit er dan niet meer in. Ze hebben mij benaderd om Liters-Plassen voor de seniorencompetitie mee te doen, maar daar voel ik niet zoveel voor. Ten eerste omdat ik helemaal niet van het onderdeel Liters-Plassen hou en ten tweede heb ik er geen tijd voor. Het is een hoop trainen en zoveel tijd heb ik door de week niet. Er moet ook gewerkt worden nietwaar? Ze zijn nu bezig met het opzetten van een recreantenteam. Onze wethouder doet ook mee. Welnu, als dat van de grond komt lijkt het me wel leuk om daaraan mee te doen. Een avondje in de week lekker plassen is niet verkeerd. Onze wethouder doet ook mee. Voor het zelfde geld zit je de hele avond op de bank.

Voor de competitiewedstrijden moeten we veel reizen. Omdat de landelijke dekking nog niet volledig is, zijn de districten nogal groot. Het kan dus voorkomen dat wij vanuit Doetinchem voor een wedstrijd helemaal naar Helmond moeten. Ik moet zeggen dat ik in het begin daar best wel moeite mee had. Als je pech had, lag je pupil er na de eerste wedstrijd al uit en moest je de hele dag aanwezig blijven totdat de winnaar bekend was. Zo’n wedstrijd duurde maar 1,03 minuut. Wat dat betreft ben je gezegend als je kind op voetbal zit. Omdat ik toch iedere wedstrijd aanwezig was, leek het me leuk om tijdens de wedstrijden voor de vereniging actief te zijn. Na een korte cursus ben ik nu wedstrijdklokker geworden. Het liefste doe ik natuurlijk de wedstrijden waarbij mijn zoon speelt, maar dat kan niet altijd.

GelreDome

Ter afsluiting van het seizoen worden de nationale kampioenschappen gehouden in het GelreDome. Dat is echt een belevenis. Met die grote schermen en wedstrijdklokken kun je als publiek alles op de voet volgen. Ik moet eerlijk zeggen, het doet je wel wat als een je zoon door een uitzinnige menigte aangemoedigd wordt. Dan ben je trots. Heel trots. Vooral toen hij het wereldrecord piste ontplofte het GelreDome bijna. Ik kreeg tranen in mijn ogen toen hij door de bondsvoorzitter de ‘Gouden Manneke Pis’ aangeboden kreeg.

SBS6

Sponsoren hebben we ook. Dank zij hun geld kunnen we trainers en talent aan onze vereniging binden. Het is geen sport voor het grote geld. Voorlopig zit er niet veel meer in dan een winkeltje openen of iets dergelijks. De hoop is op media-aandacht van SBS6. Op bestuursniveau schijnt er al contact te zijn. Ook is er een aanvraag om olympische sport aangemerkt te worden.