potjes met afgeknipte nagels - ikzegniets.nl

Afgeknipte nagels sparen, de passie van Ome Toon

Ik had helemaal geen hobby’s. Mijn vrouw vond dat ik maar een hobby moest nemen. Een hobby waarbij ik uit het café wegbleef. Dus geen darten of biljarten, maar iets verzamelen. Dat kon ik  mooi thuis doen. Dat leek haar het beste.

Dat bleek een goed advies, want er zat echt een verzamelaar in mij. Ik spaarde op een zeker moment alles wat los en vast zat. Munten, postzegels, suikerzakjes, bierviltjes, ja zelfs afgeknipte nagels spaarde  ik.

Vooral de verzameling afgeknipte nagels had serieuze vormen aangenomen. In het begin ging het puur om de hoeveelheid. Iedereen bewaarde zijn afgeknipte nagels voor mij. De hele familie en kennissenkring nam ze voor me mee. Binnen de kortste keren had ik een enorm berg.

Op een zeker moment ging ik me specialiseren

Op een zeker moment ging ik me specialiseren en bewaarde alleen nog de nagels die in één stuk afgeknipt waren. Dat betekende dat alleen een deel van de nagels die met een schaartje waren afgeknipt bruikbaar waren. Met zo’n knippertje krijg je alleen maar stukjes. Het is niet eenvoudig om een mooi nageltje te knippen. Ze breken makkelijk. Als er eentje brak dan had ik hem vreselijk hangen. Tegenwoordig gaat het beter, ik knip ze na het douchen, dan zijn ze wat zachter. Dat knipt lekkerder. Die van mijn vrouw knipte ik ook altijd. Ze was daar niet precies genoeg voor. Dus ik wachtte haar altijd op als ze uit de douche kwam. Ze had er niet altijd zin in om mij haar nagels door mij te laten knippen, maar ja ze moest natuurlijk wel begrijpen dat te lange nagels niet mooi waren voor de verzameling.

Ik heb ook hele bijzondere nagels

Ik heb ook hele bijzondere nagels.  Kijk hier heb ik een potje met mooi afgeknipte schimmelnagels ook wel kalknagels genoemd. Die kreeg ik van de pedicuur van het verzorgingshuis. Van haar kreeg ik de meest bijzondere nagels. Zij werkte niet met een schaartje, maar met een tang. En deze zijn ook apart. Hoewel niet waardevol, zijn deze nagels bijzonder vanwege de  rouwranden en nicotineaanslag. Daarom heb ik ze in een apart potje gedaan. Vanwege dit soort details is het dan ook een doodzonde om de nagels schoon te maken. Maar persoonlijk heb ik als kindervriend het meest met kindernageltjes. Dat zijn voor mij de echte topstukken.

Hier staat verder een serie potjes met gelakte nagels. Op ieder potje zit een etiketje met het jaartal. Hieraan kun je zien dat de kleur van nagellak modegevoelig is. Warme kleuren in de zware jaren na de oorlog en lichte vrolijke kleuren eind jaren 60 en begin jaren 70. Rode nagellak was door de jaren heen de populairste kleur.

Op een zeker moment was het geen hobby meer, ik was gewoon verslaaf

Op een zeker moment was het geen hobby meer, ik was gewoon verslaafd. Uren lang zat ik ’s avonds met een vergrootglas en pincet nagels te sorteren. Ik heb vaak de zon zien ondergaan en weer zien opkomen en vaak was ik dan nog niet klaar. Steeds zocht ik een excuus om nog even een paar nageltjes te sorteren. Ik begon mijn werk te verwaarlozen. Zag mijn bed steeds minder. Had geen oog meer voor mijn vrouw. Kwam niet meer buiten… Het ging echt niet goed met mij.

Dat ik hiermee gestopt ben heb ik aan de postbode te danken. Ik ben hem hier nog steeds dankbaar voor. Ik liet hem mijn verzameling zien, en in plaats van onder de indruk te zijn, vroeg hij zich af of ik dat niet vervelend vond om de hele dag boven die stinkende potjes met teennagels te zitten. Zo had ik het eigenlijk nog nooit gezien (of beter gezegd geroken). Die potjes stonken inderdaad. En hoewel ik er nooit last van had gehad – en vroeger zelfs wel lekker vond  – ging de hele hobby me plotseling helemaal tegenstaan. Ik was er in één keer helemaal klaar mee.

Ik heb nog geprobeerd een koper te vinden, maar er bleek geen belangstelling te zijn. Tenslotte heb ik ze in de container gegooid. Alleen die met de gelakte teennagels heb ik nog bewaard als aandenken.