Bij een begrafenis smaakt de koffie altijd goed

Koffie bij de begrafenis. www.ikzegniets.nl

Ome Toon drinkt altijd graag koffie bij een begrafenis. Smaakt daar altijd goed …

Mijn vrouw hebben wij netjes begraven. Hoewel ze niet veel aan de kerk deed, hebben we wel een dominee bijgehaald. Voor de mooie woorden en zo. De man van de begrafenisonderneming kende ik van vroeger. Had ik mee in de klas gezeten. Erg bedroefd waren we niet, want we hadden het zien aankomen. Eigenlijk was het beter zo.

Daar kregen we broodjes met koffie

Na afloop zijn we met zijn alle terug gegaan naar de aula van de begrafenisonderneming. Daar kregen we broodjes met koffie. De koffie smaakte buitengewoon goed. Het was me al vaker opgevallen, bij een begrafenis smaakt de koffie altijd goed. Daar kan geen ander tegenop. Daarom ga ik graag naar een begrafenis. Je bent weer eens een keer onder de mensen. Niemand heeft haast. Je praat wat over vroeger. Je kent dat wel. Het heeft wel wat. In het bejaardenhuis kon je natuurlijk ook koffie krijgen, maar die smaakte niet. En dan zat je tussen de oude wijven. De meeste kerels zijn op mijn leeftijd allang dood en wat er dan nog aan kerels zit is brandhout. Nee, daar heb je niet veel aan.

Na het overlijden van mijn vrouw heb ik nog een tijdje een baantje bij de begrafenisonderneming gehad. Ik deed alleen maar de begrafenissen. Dat komt door mijn vrouw. Die had een gruwelijke hekel aan cremeren. Daar kon ze niet tegen. Ze had er zelfs een hekel aan als ze bij haar in de buurt een sigaar op staken. Nee dat moest je niet doen. Daarom rook ik shag. Zware Van Nelle. Dat vond ze best. Maar om weer op mijn baantje terug te komen, daar was drager. Ik liep naastnaa kist. Dat deden we altijd netjes. Ik deed het niet voor geld, want zoveel kreeg je er niet voor. Meestal kocht ik er een pak shag van. Het werk was goed te doen. Als er geen dikke in lag, was die kist niet zo zwaar, want we tilden hem met zijn vieren.

Hadden ze van mij niet hoeven doen hoor

We hebben één keer wel een eind met een zware kist moeten lopen. Toen had de lijkwagen een lekke band gekregen. We waren net halverwege het kerkhof. Goede raad was duur. Dus we hebben toe de auto laten staan en hebben de kist toen verder gedragen. Wat was die kist zwaar. Daar zat een hele zware dikke vent in. Ik schijn naar lelijk gekeken te hebben en het zweet gutste me van de kop, maar uiteindelijk hebben we de kist netjes bij het graf gebracht. Daar konden ze niks van zeggen. We hebben flink eind moeten lopen. Het kan wel meer als vijf kilometer zijn geweest. Ik geloof dat de familie toen wat korting heeft gekregen. Hadden ze van mij niet hoeven doen hoor.

Volgens mij zijn ze nog steeds kwaad

Een andere keer wel, toen was het wat kwalijker. Toen hadden ze de verkeerde begraven. Daar waren ze twee dagen later bij het condoleren achter gekomen. Lag vader niet in de kist, maar een vreemde. Wij nog naar de begraafplaats geweest en de goeie weer opgegraven, maar die zag er toen niet mooi meer uit. Die kon je niet meer aan de familie laten zien. Nou, toen hebben ze de kist maar weer dichtgeschroefd en hebben ze er maar een foto opgezet. Fouten worden overal gemaakt natuurlijk. Ze wilden de familie nog tegemoetkomen door de koffie en de broodjes gratis te doen, maar dat accepteerde de familie niet. Ik weet niet hoe het afgelopen is. Volgens mij zijn ze nog steeds kwaad.

Ik ben er mee opgehouden toen ik 80 werd. Ze vonden me te oud. Maar ze hebben het met mij helemaal goedgemaakt, want ik mag zolang ik leef bij iedere begrafenis koffie komen drinken.

6 reacties op Bij een begrafenis smaakt de koffie altijd goed

 • Nooit over nagedacht, maar de koffie smaakt inderdaad erg lekker na een begrafenis. Bij een crematie smaakt de koffie ook goed, maar die bij de begrafenis vind ik echt veel lekkerder.

  Hoe zou dat komen?

  Nel

 • Ik heb het onze begrafenisondernemer gevraagd. Ze gebruiken gewone koffie. Maar volgens hem komt het door de emotie er omheen waardoor de koffiebeleving anders ervaren wordt.
  De meeste waardering krijgt hij voor de koffie als de begrafenis bij erg slecht weer plaats vindt.

 • Zou dat ook met bier werken?
  Kunnen we lekker met zijn allen van een biertje genieten op het kerkhof. Ha Ha Ha

 • Geachte Ome Toon, Beste lezers,

  De koffiebranche en de uitvaartbranche zijn 2 handen op 1 kist. Let wel op een gemiddelde dag worden wel 15 uitvaarten verzorgd. De een wat drukker bezocht als de ander, natuurlijk afhankelijk van de erfenis. Maar laten we gemiddeld uitgaan van 50 bezoekers per uitvaart. Dat zijn 750 bezoekers per dag, de overledene niet meegerekend.De gemiddelde bezoeker drinkt 3 bakjes koffie. een bakje koffie is 200 ml. Dan komen we uit op 450 liter per dag, 7 dagen per week mensen, de overledenen kennen geen weekend. en 103200 liter op jaarbasis. een olympisch zwembad vol, hoort u de kassa al rinkelen.
  Een amice van me heeft op de Rotary, hij is zo’n begrafenisondernemer, me uit de doeken gedaan waarom in in crematoria en begrafenis-aulas de koffie zo goed smaakt.De bonen worden ongebrand dus goedkoop ingekocht rechtstreeks van de boer. De bonen worden tijdens de crematie in eigen huis geroosterd. De oven staat toch al de hele dag aan, nadat de kist tijdens de ceremonie achter het luik is verdwenen en vlak voordat kist in de oven gaat, wordt ie door het personeel tot de rand afgevuld met koffiebonen. naderhand gaat de as in de urn en de bonen door de molen. Efficiency kosten besparing en niet te vergeten geen barbecue lucht om de aula heen van de overledene, nee, een heerlijke gebrande koffiebonen lucht. Groen ondernemen, efficiency , klimaatneutraal en de allerverste koffie met de melange en nagedachtenis aan de gene die is heengegaan.

  Gijs-Roderick Van Bockhoven in ’t Veld.

 • Een duidelijke uiteenzetting Gijs. Dank hiervoor. Dus dan toch maar gezellig een bakkie doen op het kerkhof? Nemen we Ome Toon ook mee.

 • Beste Piet, hartelijk dank voor uw invitatie .Ik wil u voorstellen om komende week, te weten a.s. vrijdag met Ome Toon een bakje te gaan doen na de crematie van onze saoedische butler Abdullah Aziz , ben namelijk dol op de melange en rijke smaak van arabica koffie. ik begrijp , heer Handvol, u ziet kansen. vandaar dat ik ook de directeur van Dominees Pizzas heb gevraagd aan te schuiven, op de kist tijdens een roostercyclus zouden nog 14 calzone pizza’s tegelijk gegaard kunnen worden tijdens de dienst. Ik als trouwe lezer van uw columns zou graag uw marketingvisie lezen om deze branche te kunnen innoveren, dit als dank voor uw tomeloze inzet op deze alomgeprezen webpagina van ik zeg niets.nl Chapeau chapeau chapeau. bis bis bis.

  Gijs-Roderick Van Bockhoven in ’t Veld.