In een microgolf kun je geen ei koken - ikzegniets.nl

Klo van Wijk heeft een nieuwe hobby. Te weten: Eieren laten ontploffen in de microgolf …

Ze hadden me verteld dat je in een microgolf geen ei kan koken. Die zouden ontploffen hadden ze gezegd. Eigenwijs als ik was, moest het volgens mij toch mogelijk zijn. Op de één of andere manier zag ik dat wel zitten; een halfhardgekookt eitje uit eigen microgolf.

Als je een ei in de microgolf kookt, dan ontstaat er waterdamp in het ei. Door de schil kan de waterdamp nergens naar toe. Daardoor wordt de druk zo hoog dat het ei ontploft. Ik kreeg een geniale inval: Als je nou een gat in het ei maak voordat je het in de microgolf leg, dan kan de waterdamp gewoon weg en moet het mogelijk zijn om een ei in een microgolf te koken.

Omdat ik Klo van Wijk heet, in het bezit ben van een microgolf en wel van een gekookt eitje hou, waren er meer dan voldoende redenen voor een experiment. Het gat in het ei maken leek makkelijker gezegd dan gedaan. In het begin gingen de eieren kapot. Later kreeg ik de slag te pakken. Voordat ik het kunstje door had ik wel 2 dozen eieren van 10 stuks er doorheen gejaagd. Met een boormachine met boortje M2 ging het beste. In ieder geval niet met de punt van een vork of een spijker. Ei kapot.

Ik schrok me kapot!

Het experiment : Vol wetenschappelijke interesse en nieuwsgierigheid plaatste ik het ei in het microgolf en stelde hem in op 600 Watt en 3 minuten. Ik zat met mijn neus tegen het microgolf venster aan om het proces waar te nemen. Je gelooft het niet … BAF! Ei Ontploft. Ik schrok me kapot! De eierstruif zat door de hele microgolf en met name in de ventilatie roosters.

Achteraf bekeken was het te verklaren, want het gaatje wat ik gemaakt had, was natuurlijk dichtgeprut, waardoor de druk zich als nog kon opbouwen. Nou, dat wisten we dan ook weer. Door schade en schande wordt men wijs zegt men.

Al experimenterend kwam ik er achter dat hoe groter het ei was, des te groter de knal was. Dat bracht me op het idee om een struisvogelei te nemen. Nergens te krijgen natuurlijk. Uiteindelijk via internet toch een adres gevonden. Niet goedkoop, maar het was de moeite waard.  Een verschrikkelijke klap. De hele microgolf in gruzelementen! Via Marktplaats kon ik gelukkig voor niet al te veel geld weer een andere microgolf kopen.

In het begin vond ik de truc met het struisvogelei geweldig. Nu doe ik het niet vaak meer. Iedere keer kost het me een microgolf en een struisvogelei. Bij elkaar praat je toch over geld. Tegenwoordig doe ik het alleen nog als ik toeschouwers heb. Dan waag je er een microgolf aan, dan heb je lol, en dat mag best wat kosten. De laatste keer, oudejaarsavond van afgelopen was het hoogtepunt tot nu toe. De hele familie hadden we uitgenodigd. En echt het was geweldig. Een fenomenale klap en werkelijk de keuken zat van boven-tot-onder onder het eigeel! Een verschrikkelijke bende! Dagen lang hebben we lopen soppen. Maar, al met al, het was dik de moeite waard.

Marktplaats

Misschien was de voorpret wel het leukste. Ik heb heel Marktplaats af zitten struinen en vervolgens het hele land afgereden om bij particulieren tweedehands microgolf te kopen. Ik had tussen oud en nieuw al mijn verlofdagen er aan besteed. Ik heb er 26 gekocht. Er zat één hele beste bij. Dat was een hele oude. Eén van de eerste microgolf van net na de tweede wereldoorlog. Die heb ik gekocht in Oude-Pekela bij een bejaarde man. Loodzwaar was hij. Gewoon een bunker. Ideaal voor struisvogeleieren dacht ik. Maar dat viel tegen, na het eerste struisvogelei was hij al kapot. Glas door de hele schuur. Jammer, maar helaas, ik had er meer van verwacht.

Tegenwoordig ga ik meer voor het verfijnde werk. Ik experimenteer met 7-klappers. Het is namelijk zo, een groot ei geeft niet alleen een hardere klap, maar het duurt ook langer voordat hij uit elkaar klapt. Dat is mooi, want als je dan 7 eieren van verschillende grootte tegelijk in de microgolf leg krijgt je de 7-klapper. Het leuke hierbij is dat ze steeds harder gaan klappen. Een nadeel is dat je er wel erg veel eieren door jaag op deze manier.

Mijn vrouw doet ook mee met de experimenten. Zij houdt van koken en verzamelt de eierstruif voor verdere verwerking in de keuken. Want je gebruikt ten slotte goede eieren. Op de dag van de experimenten eten we altijd omelet en de dag erna krijg ik brood met gebakken ei mee naar het werk. Ook maakt ze veel cake. In cake gaan namelijk veel eieren. Als we het thuis niet aangegeten krijgen, dan neem ik het mee naar het werk. Daar wordt erg gewaardeerd.

Leuk voor de slaapkamer maar niet handig voor op kantoor

Sinds mijn experimenten eten we dus veel ei en voedsel waarin ei verwerkt is. Dat dit ook gevolgen heeft voor de geslachtsdrift moge duidelijk zijn. Leuk voor de slaapkamer maar niet handig voor op kantoor. Gelukkig kan ik de agenda op het werk redelijk zelf bepalen, want het valt niet mee om geconcentreerd de vergadering voor te zitten met een harde plasser in je broek. Dus ik houd een beetje rekening met de werkzaamheden en de maandelijkse cyclus van mijn vrouw voordat ik weer wat eitjes aan de microgolf waag.