In een magnetron kun je geen ei koken?

In een magnetron kun je geen ei koken - ikzegniets.nl

Klo van Wijk heeft een nieuwe hobby. Te weten: Eieren laten ontploffen in de magnetron…

Ze hadden me verteld dat je in een magnetron geen ei kan koken. Die zouden ontploffen hadden ze gezegd. Eigenwijs als ik was, moest het volgens mij toch mogelijk zijn. Op de één of andere manier zag ik dat wel zitten; een half hardgekookt eitje uit eigen magnetron.

Als je een ei in de magnetron kookt, dan ontstaat er waterdamp in het ei. Door de schil kan de waterdamp nergens naar toe. Daardoor wordt de druk zo hoog dat het ei ontploft. Ik kreeg een geniale inval: Als je nou een gat in het ei maak voordat je het in de magnetron leg, dan kan de waterdamp gewoon weg en moet het mogelijk zijn om een ei in een magnetron te koken.

Omdat ik Klo van Wijk heet, in het bezit ben van een magnetron en wel van een gekookt eitje hou, waren er meer dan voldoende redenen voor een experiment. Het gat in het ei maken leek makkelijker gezegd dan gedaan. In het begin gingen de eieren kapot. Later kreeg ik de slag te pakken. Voordat ik het kunstje door had ik wel 2 dozen eieren van 10 stuks er doorheen gejaagd. Met een boormachine met boortje M2 ging het beste. In ieder geval niet met de punt van een vork of een spijker. Ei kapot.

Ik schrok me kapot!

Het experiment : Vol wetenschappelijke interesse en nieuwsgierigheid plaatste ik het ei in het magnetron en stelde hem in op 600 Watt en 3 minuten. Ik zat met mijn neus tegen het magnetron venster aan om het proces waar te nemen. Je gelooft het niet … BAF! Ei Ontploft. Ik schrok me kapot! De eierstruif zat door de hele magnetron en met name in de ventilatie roosters.

Achteraf bekeken was het te verklaren, want het gaatje wat ik gemaakt had, was natuurlijk dichtgeprut, waardoor de druk zich als nog kon opbouwen. Nou, dat wisten we dan ook weer. Door schade en schande wordt men wijs zegt men.

Al experimenterend kwam ik er achter dat hoe groter het ei was, des te groter de knal was. Dat bracht me op het idee om een struisvogelei te nemen. Nergens te krijgen natuurlijk. Uiteindelijk via internet toch een adres gevonden. Niet goedkoop, maar het was de moeite waard. Echt de moeite waard. Een verschrikkelijk harde klap. De hele magnetron in puin!

In het begin vond ik de truc met het struisvogelei geweldig. Nu doe ik het niet vaak meer. Iedere keer kost het me een magnetron en een struisvogelei. Bij elkaar praat je toch over geld. Tegenwoordig doe ik het alleen nog als ik toeschouwers heb. Dan waag je er een magnetron aan, dan heb je lol, en dat mag best wat kosten. De laatste keer, oudejaarsavond van afgelopen was het hoogtepunt tot nu toe. De hele familie hadden we uitgenodigd. En echt het was geweldig. Een fenomenale klap en werkelijk de keuken zat van boven-tot-onder onder het eigeel! Een verschrikkelijke bende! Dagen lang hebben we lopen soppen. Maar, al met al, het was dik de moeite waard.

Marktplaats

Misschien was de voorpret wel het leukste. Ik heb heel Marktplaats af zitten struinen en vervolgens het hele land afgereden om bij particulieren tweedehands magnetrons te kopen. Ik had tussen oud en nieuw al mijn verlofdagen er aan besteed. Ik heb er 26 gekocht. Er zat één hele beste bij. Dat was een hele oude. Eén van de eerste magnetrons van net na de tweede wereldoorlog. Die heb ik gekocht in Oude-Pekela bij een bejaarde man. Loodzwaar was hij. Gewoon een bunker. Ideaal voor struisvogeleieren dacht ik. Maar dat viel tegen, na het eerste struisvogelei was hij al kapot. Glas door de hele schuur. Jammer, maar helaas, ik had er meer van verwacht.

Tegenwoordig ga ik meer voor het verfijnde werk. Ik experimenteer met 7-klappers. Het is namelijk zo, een groot ei geeft niet alleen een hardere klap, maar het duurt ook langer voordat hij uit elkaar klapt. Dat is mooi, want als je dan 7 eieren van verschillende grootte tegelijk in de magnetron leg krijgt je de 7-klapper. Het leuke hierbij is dat ze steeds harder gaan klappen. Een nadeel is dat je er wel erg veel eieren door jaag op deze manier.

Mijn vrouw doet ook mee met de experimenten. Zij houdt van koken en verzamelt de eierstruif voor verdere verwerking in de keuken. Want je gebruikt ten slotte goede eieren. Op de dag van de experimenten eten we altijd omelet en de dag erna krijg ik brood met gebakken ei mee naar het werk. Ook maakt ze veel cake. In cake gaan namelijk veel eieren. Als we het thuis niet aangegeten krijgen, dan neem ik het mee naar het werk. Daar wordt erg gewaardeerd.

Sommige collega’s vinden het raar

Sinds mijn experimenten eten we dus veel ei en voedsel waarin ei verwerkt is. Hoewel ik dol op een eitje ben, heeft het ook bijwerkingen. Ei in deze hoeveelheden werkt als een soort viagra-lite. Je kunt zomaar op een willekeurig moment van de dag last van een dwarsligger krijgen. Weet je, hoe het ook zij, ongemerkt leg je hem steeds recht. Op het werk zien ze dat wel eens, en sommige collega’s vinden dat raar. Maar omdat je er zo vaak last van heb, ben je de schaamte zo langzamerhand wel voorbij. Nee, ik ga er echt mijn hobby niet voor opgeven. Ik er inmiddels al zoveel geld in gestoken dat er voor mij geen weg terug meer is. Ik doe het alleen niet als mijn baas in de buurt is, want die maakt tenslotte mijn salaris over.

3 reacties op In een magnetron kun je geen ei koken?