Het crematorium – hoe wil jij de pijp uit gaan?

crematorium - ikzegniets.nl

Behoorlijk ‘hightech’

Via, via ben ik in contact gekomen met een man die al dertig jaar crematoriumovens bouwt. Laatst heb ik een presentatie van hem mogen meemaken en ik moet zeggen; ik was behoorlijk onder de indruk. Je zou het niet verwachten, maar de ovens die ze tegenwoordig voor een crematorium bouwen zijn behoorlijk ‘hightech’.

Het belangrijkste ontwerpcriterium is de kwaliteit van de rookgassen. Het ergste wat een crematorium kan overkomen is dat er een zwarte rookpluim uit de schoorsteen komt. Immers, je vrouw zou het ook niet leuk vinden als je schoonmoeder als een stinkende zwarte walm de schoorsteen uit zou komen?

Vraag: Hoe krijg ik een oven zo ver, dat iemand met een witte pluim de pijp uit gaat?

Geweldig vind ik dat; hij heeft zich dertig van zijn leven bezig gehouden met de vraag: ‘hoe krijg ik een oven zo ver, dat iemand met een witte pluim de pijp uit gaat’. Dat is pas focussen. Knap. Vreselijk knap. En dat niet alleen, zelfs na dertig jaar is hij nog steeds helemaal gepassioneerd, iedereen hing aan zijn lippen …

Hij was al dood voordat de nieuwe klaar was

Hij houdt zich ook bezig met de ontwikkeling van het bedrijf. Ook de ontwikkeling van de ovenbouwers wordt gestuurd door de vraag uit de markt. Een Nationale homo-beroemdheid had als laatste wens dat hij bij zijn crematie als een roze pluim de schoorsteen zou uitgaan. Dat leek hem het toppunt van cremeren.

Voor iedereen binnen het bedrijf was duidelijk dat dit de toekomst zou zien: Met ieder gewenst kleurtje de pijp uitgaan. Helaas konden ze de oven niet op tijd aan het crematorium leveren. Hij was al dood voordat de oven klaar was. Maar volledig bewust van de toekomstige vraag uit de markt zijn ze doorgegaan met ontwikkelen en is er een uniek product ontstaan waarbij het crematorium de concurrentie volledig het nakijken heeft.

Ook de klant, het crematorium, is enthousiast

Ze zijn op de markt gebracht als zogenaamde kleurenovens. Het zijn eigenlijk gewoon ouderwetse ovens die zwarte rook produceren. Het bleek technisch niet zo moeilijk te zijn om die zware rook een ander kleurtje te geven. De kleurenovens zijn in aanschaf veel goedkoper als de moderne ovens die met een extra naverbrander en katalysator zijn uitgevoerd. Toch zijn die kleurenovens zakelijk gezien een succesnummer, want de verkoop van kleurenkits en service-abonnementen maakt alles goed. Ook de klant, het crematorium, is enthousiast, want behalve dat je een tevreden klant hebt, kan voor ieder kleurtje kan toch weer extra gefactureerd worden. En als er geen kleurtje gevraagd is, dan is er nog geen man overboord, want dan kan het crematorium altijd nog besluiten de oven in te zetten als het buiten donker is. Dan valt de zwarte rook toch niet op.