Generatie KPN in actie: Stront, stront en nog eens stront

Generatie-KPN in actie - ikzegniets.nlAls exponent van de oude economie heb ik mij altijd verwonderd hoe het mogelijk is om snel geld te maken met internet en smartphones. Deze keer was is in de gelukkige omstandigheid dit van dichtbij mee te maken. Hier volgt het verslag met de als titel de reclameslogan: Generatie KPN in actie.

Een paar opgeschoten hangjongeren hebben een website bedacht die het midden houdt tussen een fotowedstrijd en een loterij. Het hele idee bestond uit niet meer dan de volgende banaliteit: Na het toiletbezoek maakt men een close-up foto van de geproduceerde bolus. Deze foto wordt geüpload naar de Website waar deze dan onder de kop “Bolus van de maand” wordt gepubliceerd.

Als we het onderwerp buiten beschouwing laten, is het idee niet meer dan een gewoon digitaal fotoalbum waarvan er duizenden op het internet te vinden zijn. De bezoekers van de website kunnen de foto’s waarderen. De eigenaar van de foto met de meeste waardering krijgt 25% van de inleg. Nummer 2 krijgt 10% en nummer 3 krijgt 5%. De overige inleg wordt gebruikt voor het onderhouden van de website en privébestedingen van de eigenaren.

Toen ze mij de vooraankondiging deden zag ik het meer als onvolwassen kwajongens werk. Nu de site 3 maanden actief is val ik achterover van het succes. De jongens lopen financieel helemaal binnen en weten met hun geld van gekkigheid geen raad.

Een kijkje op de Website geeft een aardige indruk We zien afbeeldingen van keurige hoopjes in een toiletpot tegen gekomen tot compleet ondergescheten WC-brillen en ware kunstwerken.

De prijswinnaar van afgelopen maand heeft een prachtige foto geüpload van een dampende bolus in een romantisch omgeving. Mooie belichting, oog voor detail werkelijk playboy kwaliteit.

De inzending van nummer 2 is ook origineel. Hierbij heeft men met stront in diverse bruintinten een prachtige afbeelding gemaakt van een huilend hert. Een artistiek meesterwerk in hoge resolutie vereeuwigd voor het nageslacht.

De inzending van nummer 3 was naar mijn idee geen prijs waard. Eigenlijk een heel ordinaire foto. Kort samengevat stront, stront en nog een stront. Als je dat ziet, vraag je je werkelijk af wat zo’n iemand gegeten heeft. Hoewel enige bewondering vanwege de hoeveelheid dan ook op zijn plaats is, is dit beslist niet mijn kopje koffie. Ik denk zelfs dat dit niet het werk van één dag is. Hierbij verwijs ik naar de kleurverschillen die duidelijk te zien zijn.

Of de winnaar van de eerste prijs van € 12.012,54 (25% van de inleg) de prijs volledig mag behouden is nog de vraag. De belastingdienst was deze keer zeer actief en had al direct belangstelling. De hamvraag is: Valt de opbrengst onder inkomsten uit hobby of onder opbrengst uit kansspelen? Advocaten van de prijswinnaar houden het op verdiensten uit hobby terwijl de belastingdienst de wet op kansspelen van toepassing acht. Jurisprudentie is er nog niet, het is nu nog aan de rechter.

De uitbaters van de website kunnen daarentegen aanslagen van BTW en inkomstenbelasting tegemoet zien.