Fonduen is uit, Frituren is in: Een review

Frituren is in, Fonduen is uit - ikzegnietsKlo van Wijk gaat altijd graag buiten de deur eten. Deze keer gaat hij met vrouw en kinderen naar het dichtbij gelegen België om kennis te maken met het culinair frituren. Een ware hype op culinair gebied en verwant met het fonduen.

De grootste en nieuwste eetsensatie van Vlaanderen

Dit keer wilden we iets anders doen zijn, en zijn we lekker de hele avond met de familie wezen frituren* bij ‘Chez Marie’ in het oude Belgische Mol. ‘Chez Marie’ is de grootste en nieuwste eetsensatie van Vlaanderen.
Wat is zo bijzonder aan Chez Martie? Ze hebben het frituren tot een speciale beleving gemaakt, door het frituren te projecteren op het fonduen en het decor van een frietkot om te bouwen naar dat van een chique restaurant. Hiervan verslag en tevens een directe aanrader om dit ook te gaan doen.

Bij binnenkomst werden we verwelkomd door een gezellige spontane gastvrouw die keurig onze jassen aannam en ons naar onze tafel bracht. Hierna kregen we een korte uitleg hoe dat alles in zijn werk gaat. We waren met fonduen bekend en dat scheelde.

Vergelijkbaar met fonduen

Alle personen zitten om de tafel en eten uit dezelfde frituurpan. De maaltijd duurt lang en men heeft rustig de tijd om met elkaar te praten, vergelijkbaar met fonduen. Per 4 personen krijg je een eigen frituurpan en een set bestek en per persoon een Frituurvork. Frituurvorken zijn lange vorken met meestal 2 punten waaraan het in te dopen voedsel wordt vastgeprikt. Het lopende buffet wordt dagelijks met verschillende gerechten door de Chef-kok ingericht, waarbij iedereen zichzelf naar hartenlust kan bedienen.

Sfeervol

De inrichting was zeer sfeervol. Door de verschillende ruimtes bleef de intieme sfeer behouden en lag het accent duidelijk op de geuren van het gefrituurde voedsel en het prachtig gepresenteerde snacks en sausen. De gezellige gastvrouw vertrouwde toe dat het restaurant niet alleen geschikt is voor familiefeesten of bedrijfsuitjes, maar er kan ook in kleine gezelschappen intiem kan worden genoten van het allerbeste op het gebied van culinair frituren.

Na de keuze tussen de diverse soorten frituurvet en frituurolie had je als gast de mogelijkheid zelf het eigen gerecht te creëren en te bereiden door de favoriete combinatie samen te stellen.

De keuze in koolzuurhoudende dranken was overweldigend. Alle grote A merken bekend van Radio, TV en internet waren aanwezig.

Traditioneel Belgische methode

Dan het voedsel. Wat een keus! We hebben nog nooit zoveel heerlijke keuzes gezien. Veel gerechten keurig uitgesteld in helder verlichte vitrines: talloze soorten frites, kroketten, frikadellen, nasiballen, gehaktstaven, lihan boutjes, berehappen kortom teveel om op te noemen. Het was een genot om deze stuk voor stuk, gespietst aan de frituurvork, in de frituurpan bereiden. Hou je van slappe dunne friet, of krokante dikke friet, maakt niet uit, je bereid, op traditioneel Belgische methode, voor je zelf de meest sublieme maaltijd.

Als nagerecht kon men kiezen uit:

  • Een overheerlijke vleessalade, rechtstreeks uit de emmer, aangekleed met een knapperig blaadje ijsberg sla, met een plakje hardgekookt ei, een augurkje, stukje paprika en saus naar keuze. Je kon net zo veel saus erop doen als je wilde. De schaal met mayonaise werd continu bijgevuld.
  • Heerlijke romige softijs. Er stond een prachtige ijsmachine uit de jaren 60, waaruit je zelf net zoveel ijs mocht halen als je wilde. Het ijs kon je op een bord doen, of intussen 2 wafeltjes, of verschillende hoorntjes. Geweldig. Daarnaast kon je het geheel aankleden met wel 6 soorten dips, van nootjes tot slagroom en kleine snoepjes. Ook de slagroom was aanwezig in originele spuitbussen van wel 5 verschillende merken.

Het personeel was erg gastvriendelijk. De gastvrouw kwam ook nog even bij ons aan tafel om te vragen of alles naar wens was. Dat was erg fijn. Het eten was genieten! Ook voor de kinderen was er keuze genoeg. Wij komen snel weer terug. Waar heb je dit: Onbeperkt eten voor 25 euro per persoon? Kortom: Fonduen is uit, Frituren is in.

*Frituren is een kooktechniek waarbij het voedsel enkele minuten in zeer hete olie (160-190°C) of vet wordt ondergedompeld. Hierdoor wordt een krokante korst gevormd. De pan wordt door middel van een elektronische regeling op de gewenste temperatuur gehouden.