Darten: Allemaal dikke koppen

darten - www.ikzegniets.nlHet leek UL de Waal wel leuk om te gaan darten. Het werd geen succes …
Op vakantie hebben ze me helemaal enthousiast gekregen voor het darten. Ik besloot na de vakantie lid te worden bij onze plaatselijke vereniging. Lekker eens per week een avondje pijltjes gooien. Biertje erbij … ik zag het helemaal zitten. Gelijk een mooi setje pijlen gekocht. Wedstrijdpijlen. Tweedehands, maar ze waren nog best. Ik heb gelijk de punten laten slijpen. Het slijpen was best wel aan de prijs, maar dan heb je ook wat. Als het moet, dan gooi ik ze nu dwars door de muur. Ik kon niet wachten op de eerste bijeenkomst. Dat moest helemaal goed komen.

Allemaal dikke koppen

De eerste avond viel me zwaar tegen. Weet je wat het was? Allemaal dikke koppen! Ik heb van mijn leven nog nooit zoveel dikke koppen bij elkaar gezien. En fanatiek dat ze waren. Niet te zuinig. Hoe dikker de kop, hoe fanatieker. Ze denken allemaal dat ze Grand Slam Champion kunnen worden. Nou, ik kan je vertellen dat is een dikke kop niet voldoende is. Dan moet je eerst goed pijltjes kunnen gooien. En om goed pijltjes te kunnen gooien moet je eerst heel veel pijtjes gegooid hebben. Daar krijg je pijltjesgevoel van. Want zonder pijltjesgevoel kom je er niet, zeggen ze. De beste van de vereniging blijven er zelfs voor thuis. Die gooien de man met gemak meer dan 40 uur per week. Dan  heb je natuurlijk geen tijd om voor een baas te werken. Die dikke koppen die ze hebben, dat kwam van het bier. Op zo’n verenigingsavond is het bier niet aan te slepen.

Darten: de kentering

Ik kon voor geen meter darten. Het meeste succes had ik met de afzwaaiers. Maar, ook voor mij gold: des te meer bier, des te beter het ging, maar teveel bier was ook weer niet goed. Weet je, als ik teveel gedronken heb, dan word ik altijd vreselijk vervelend. Dat is altijd zo geweest. Daarom heeft mijn vrouw ook zo’n hekel dat ik drink. Uit baldadigheid ging ik allemaal vervelende opmerkingen plaatsen en bierviltjes gooien. Dat had ik natuurlijk helemaal niet moeten doen, maar ja, het is niet anders.

Op een zeker moment begon zo’n dikke kop, te zeiken. Ik moest op mijn beurt moest letten … ik kon niet gooien … ik hield de pijltjes niet goed vast … Nee, die wou geen vrienden blijven. Maar het ergste van hem was dat hij best wel gelijk had. Daar kan ik helemaal niet tegen. En helemaal niet als ik dronken ben. Dan krijg ik kortsluiting in de kop zegt de vrouw. Je kent dat wel. Dan wil ik me helemaal dood vechten. Het maakt me dan niet uit wie er dan tegenover me staat of hoe groot dat hij is. Ik ging helemaal door het lint: ik heb hem verrot gescholden, ik heb hem op zijn smoel geslagen en als ze me niet hadden tegen gehouden dan had ik hem de hele strot afgebeten. Ik weet het allemaal niet meer. Ze hebben ons uit elkaar hebben getrokken. Dat is alles wat ik nog weet. Dat scheelde in ieder geval een stille tocht. Ik weet zeker dat ik hem anders de strot had afgebeten.

Voorzitter of zo

Bij de vereniging konden ze het allemaal niet zo waarderen. Ik had geen betere kunnen uitkiezen, want het bleek een belangrijke pik uit het bestuur te zijn. Voorzitter of zo. Ze hebben me er uit gegooid. Geroyeerd noemden ze dat. Lekker boeiend. Ik was allang klaar met darten. Wat is dat een zaaddodende klote sport is dat.

Daar knappen ze van op

Nee, als ik voorzitter was, dan wist ik het wel. Zo’n sport heeft spektakel nodig. Weet je wat echt spektakel zou zijn? Als ze elkaar eens in de flikker zouden gooien en dan een rode kaart of zo. Eentje in de nek , of een afzwaaier in de kont, dat zou pas mooi zijn. Daar knappen ze van op. En die dikke koppen … die zou ik ook verbieden.

Meer boze en gefrustreerde verhalen van Ul de Waal